Wednesday, January 28, 2009

Malaysian hatred

There are a few people, (hold the phone!) ok ok there's a lot of people nowadays especially the one that called themselve "Urban People" doesnt know how to appreciate things around them. Maybe they're too damn rich or yuppies wannabe. *sigh*

These kind of people really pissed me off. Everything here (Malaysia) is sucks to them. They like to compare with other country especially yang maju maju lah macam US, Europe and for Asia of coz lah Japan. Others in Asia x cool bagi dia orang wal hal Korea/China/Taiwan tu jauh lagi maju dari Malaysia. Even Emirates (Dubai/Abu Dhabi) lagi bersih dari Kuala Lumpur. Mereka tidak sedar yang mereka belum lagi layak pun untuk berada di sana dari segi pemikiran, attitude dan gaya hidup. Pernah tak anda dengar yang orang tempatan mengkagumi sikap orang luar (kecuali Pak Arab) yang sangat menjaga kebersihan dan tahap sopan santun yang lebih tinggi dari kita?

Mereka respect org luar dan kutuk2 orang Malaysia wal hal mereka2 x ikut pun aper yang org luar tu buat. Sebagai contoh mase mula2 cafe Ikea Mutiara Damansara buka, pihak management Ikea nak memula kan sesuatu benda yang baru di mana sape2 yang makan perlu mengangkat pinggan mangkuk mereka ke tempat yang di sedia kan. Tapi masyarakat kita tak dapat nak praktikan benda tu dan akhirnya bertimbun lah sampah atas meja dan bawah meja. Last2 pihak management Ikea terpakse hired Bangla2 tuk buat kerja2 pembersihan tu sume sampai sekarang. So di mane mereka2 yang ingin kan perubahan seperti mane di negara2 maju? Benda yang simple macam ni pun x bole nk ikut. Bila di tanya kenape korang tak ikut macam mane orang Jepun buat? Jawapan nya, "whats the point nk buat sebab orang lain tak buat pun." Ni salah satu contoh lah, yang lain aku malas nk taip.

Ada satu blog yang aku bace ni tulis Malaysia tak akan maju sebab toilet di Malaysia basah dan kotor. Bodoh sial mamat ni, orang putih pakai toilet paper jer tu sebab kering. Lagi pun x semua toilet orang putih tur bersih. Aku dah pegi dah London, same jer kotor toilet nyer, maju jer negara tu aku tengok. Pengalaman tak seluas mane tapi sembang macam satu dunia dah pergi. Jepun pun aku dah pergi, takder lah bersih sangat sampai berkilau2.

Mungkin ader dia antara korang tak tau tapi aku di kelilingi oleh orang2 seperti ini. Kekadang panas jugak telinga dengar derang asyik nk kondem jer. Kite yang memulanya malas nk ambik pot tapi lelame jadi panas hati plak bile asyik dengar kondeman yang same jer. Kalau dah x suke sgt duduk Malaysia ni pegi berambos jer lah. Takde orang pun nak larang. Tapi aku jamin seminggu kat sane mesti rase nak balik Malaysia dah. Tak percaya korang tanyer lah student2 overseas tur. Memang tak di nafikan memang banyak kelemahan kat Malaysia ni, tapi kalau nk berubah kita kene mengubah diri kita terlebih dahulu. In order to change the world, we have to change ourselve first.

2 comments:

C i k P i N said...
This comment has been removed by the author.
C i k P i N said...

kata pepatah

Hujan emas di negeri orang,
Hujan batu di negeri sendiri.
Lebih baik di negeri sendiri.


Sayang Malaysia dan selamanya Malaysia. Ini tanah tumpah darahku.

Memang benarlah, na capai tamadun Malaysia bukan mustahil..tapi mentaliti yang lemah tu akan buat angan-angan hanya tinggal kenangan

I got ur point~